piatok 23. júna 2017

Francesca Zappia - Vymyslela som si ťa

Ahojte,

dnes sa trošku rozpíšem o knihe s názvom Vymyslela som si ťa, alebo v originále Made you up. Táto kniha je aj debutom autorky, ktorá je študentkou informatiky (zvláštne, väčšinou informatici majú skôr logickú ako kreatívnu myseľ).


Dej sa odohráva v Amerike, čo je asi určite prekvapivé :D 

Zaujímavý a pútavý dej opisuje život so schizofréniou. Príbeh je písaný v pohľadu hlavnej postavy Alex V. Ridgemontovej - dievčaťa na strednej škole. So svojou diagnózou bojuje už od malička niekedy úspešnejšie, niekedy menej. Jej najvernejším priateľom sa stáva fotoaparát prostredníctvom ktorého sa snaží rozoznať realitu od predstáv. 

Autorka pekne približuje svet schizofreničky a spôsob ako prekonáva....

...bežné dennodenne situácie. Viete si napríklad predstaviť, že stretávate nejakého človeka, veríte že je to jeden z mala oporných bodov v živote a nakoniec zistíte, že neexistuje? 


Prirodzene choroba jej značne komplikuje nielen školu, ale aj spoločenský život. Mať priateľov nastoľuje otázku: Povedať im o sebe pravdu? Obava z neprijatia jej taktiež bráni zamilovať sa. No čo ak sa tak stane a ona stretne toho pravého? 

Dielo upozorňuje aj na veľmi dôležitú úlohu rodičov a ich postoja k chorobe.

Román by som odporučila najmä tínedžerkam či mladým dospeláčkam, ktoré sa dokážu vekovo stotožniť s hlavnou protagonistkou. 

Príbeh je zaujímavo poprepletaný s prekvapivými a doslova nečakanými momentami. Objavíme tam i tajomstvá, ktoré vychádzajú počas knihy na povrch. Kladne hodnotím aj zvolenú tému schizofrénie, čím sa stáva príbeh jedinečnejším a pútavejším. V knihe sa človek dozvie mnohé informácie o ochoreni, čo mu môže pomôcť pochopiť týchto ľudí. Počas čítania knihy som sa nenudila a nemusela som sa premáhať k čítaniu, ba práve naopak - v niektorých momentoch som sa nemohla odtrhnúť od nej.

Čo však kazí pocit z knihy sú tlačové chyby najmä v prvej časti knihy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára