utorok 2. marca 2021

V pravý čas (Danielle Steel)

  Zdravím všetkých mojich čitateľov!

    Po veľmi dlhej dobe sa mi podarilo konečne prečítať ďalšiu knihu. Tentokrát ide o dielo z pera veľmi známej autorky romantických príbehov a to Danielle Steel. Je to moja vôbec 1.kniha, ktorú som od nej čítala tak sa poďme pozrieť ako to dopadlo.


    Vždy, keď som počula meno D.Steel predstavila som si príbehy určené pre staršie ženy, možno okolo 40 s mužmi, ktorých opisy ma zaujímať nebudú, presladené a na anglickom pobreží. :D Kniha "V pravý čas" však tieto moje očakávania či obavy nenaplnila. Na druhú stranu je nutné povedať, že po jej prečítaní nemám chuť kupovať si ďalšie knihy tejto autorky a  úprimne ani nechápem, prečo je taká predávaná.

    Kvôli predstave by som vás uviedla trošku do deja. Hlavnou hrdinkou je dievča Alex, opisuje sa jej detstvo, vzťahy s otcom, komplikované dospievanie, kariéra spisovateľky, nevydarené vzťahy... 

    Príbeh bol pre mňa ako písaný z rýchlika v štýle potrebujem napísať knihu tak šup šup. Celá kniha zachytáva vyše 40 rokov hlavnej hrdinky. Začiatok a koniec knihy ma brali najviac, bolo tam viac akcie, viac zaujímavých zvratov. Stred knihy bol úporne nudný, možno aj to je dôvod prečo mi jej čítanie trvalo tak dlho. Chýbali mi opisy jednotlivých udalostí viac do hĺbky ako aj dialógy, ktorých bolo žalostne málo. Pre mňa osobne pasáže typu - išla do Londýna, tam zažila to a to a išla späť - sú nedostačujúce. Miestami to bolo ako čítať niekoho životopis len so vzťahovými vsuvkami.

    Čo sa týka opisu vzťahov boli väčšinou rýchle (dokonca ani milostné scény či kľúčové momenty spoznávania hlavných postáv neboli poriadne rozpracované). Zase to bolo - tam bum stalo sa toto bla bla bla a bum už je to preč. Možno niečo zapríčinilo aj to, že hlavná postava bola karieristka.

    Ďalšia vec čo sa mi nepáčila, že sa autorka často opakovala. Keď riešila vnútorne dilemy Alex, ktorá bola spisovateľkou schovávajúcou sa pod pseudonym, jej vnútorné zmýšľanie ťahala viac menej len týmto smerom - či sa neodhalí, komu to môže povedať a pod. Či vzťahy, či práca vždy sa jej vnútorné pochody točili okolo tejto témy a miestami to už bolo až unavujúce stále dookola čítať. A gól bol, že v poslednej kapitole čo už povedala človeku, ktorého poznala pár dní a predtým to skrývala roky pred každým. To už mi prišlo akože autorka si povedala že mám dosť strán, tak to nejak doklepem ešte.

    Aby som nebola stále len negatívna (aj keď kniha na mňa neurobila veľmi dobrý dojem), páčilo sa mi, že tam boli momenty, ktoré som vôbec neočakávala a prekvapili ma. Oceňujem zapálenosť hlavnej hrdinky do svojej práce, to, že pre ňu dokázala obetovať všetko ako aj pohľad do úskalí spisovateľskej práce, čo všetko písanie zahŕňa a ako to funguje tvorba knihy.

Hodnotenie 1 ⭐  /    3⭐

Poznámka:

Ak by ste mi vedeli odporučiť od tejto spisovateľky naozaj veľmi dobrú knihu, ktorá by zmenila môj pohľad na jej písanie, pokojne tak urobte v komentári.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára