štvrtok 16. augusta 2018

Ako správne recyklovať?

Krásny horúci deň prajem,

dnešný článok sa bude venovať téme recyklácie a odpadu. V dnešnej dobe je to veľmi často diskutovaná téma a verím že aj potrebná. Ja sama mám niekedy guláš v tom čo hodiť do ktorej nádoby a preto som sa rozhodla pre tento článok. Verím, že uľahčí triedenie aj vám aj mne, naučíme sa čítať etikety a rozpoznávať symboly. 

Venovať sa budeme tomu čo je recyklácia, čo znamená komunálny odpad, prezrieme a vysvetlíme si recyklačné symboly, čo vhodiť do ktorého kontajnera či recyklačného vreca ale aj problémom, ktoré podľa mňa bránia ľudom v recyklácií. 

 Čo je to recyklácia?
Recykláciu možno vysvetliť ako triedenie odpadu. Ak vám nie je životné prostredie ľahostajné, iste ste už o nej počuli. V dnešnej dobe človek vyprodukuje enormné množstvo odpadu. Neveríte? Skúste porozmýšľať ako často vynášate kôš? Raz za týždeň? Dva krát? Viac?

Komunálny odpad
Komunálny odpad, pod týmto termínom by sme mali chápať ten odpad, ktorý sa nedá zrecyklovať t.j.nemáme ho kam inam hodiť.  Problém však nastáva ak niekto považuje za komunálny odpad všetko. Na ilustráciu si pozrime nasledovný obrázok.

 Zdroj: INCIEN

„Recykláciou 100 ton papiera sa ušetrí 1 hektár 100-ročného lesa a recykláciou 1 kg železného šrotu sa ušetria 4 kg rudy.“ (zerowasteslovakia.sk)

Čo a kam?
Veľmi sa mi zapáčili tieto recyklačné symboly, ktoré sú naozaj nápomocné a hlavne ich človek nájde na každom výrobku. 

Ďalšie symboly nám zobrazujú 3 šípky, ktoré predstavujú recyklácia. Číslo vo vnútri je konkrétny materiál a pod tým je druh materiálu.


Zdroj: https://www.ekoton.sk/recyklacne-symboly/

A v neposlednom rade obrázok, ktorý nám napovie do akej farby kontajneru či popelnice aký odpad patrí.

Zdroj: http://www.msbajkalska.sk/?attachment_id=6974

Problémy s recykláciou

Medzi hlavné problémy spojené s recykláciou považujem neznalosť ľudí. Nebudem sa tváriť, že som zjedla všetku múdrosť sveta, pretože aj ja mnohokrát vôbec netuším kam s tým. Verím, že predošlý bod tohto článku „Čo a kam?“ vám pomohol. Pokojne napíšte do komentára ak máte problém s nejakým konkrétnym odpadom a spoločne sa k tomu budeme snažiť dopracovať.

Ďalším problémom je, že ľudia nemajú motiváciu. Najmä staršia generácia vám povie, že nevidí dôvod prečo to robiť, prečo si dobrovoľne robiť robotu naviac. Môže to byť určitým spôsobom záťaž, ak človek musí rozmýšľať presne čo kam hodiť, mať viacero vriec či nádob na odpad, umývať niektoré obaly, jednotlivo ich vynášať v deň zberu alebo ku kontajnerom. Ak by ľudia dostali nejaké úľavy na poplatku za odpad (nie symbolické euro alebo dve), ktoré platia mestu či obci, verím, že každý sporivý človek by sa snažil. Pravdou však ostáva, že by sme to mali robiť najmä kvôli presvedčeniu ale financie ako motivácia fungujú vo väčšine prípadov.

Argument „aj tak to všetko spália alebo nahádžu spolu“ je ťažko vyvrátiteľný. Viem, že ľudia veria že oni sa snažia a na skládke odpadu sa to zase zmieša. Či to tak je to neviem povedať, ale verím v to že nie. Na 100% by nám to mohol potvrdiť len pracovník, ktorý s tým prichádza do styku. Z vlastnej skúsenosti však viem, že na gymnáziu sme mali osobitné koše a triedili sme, len panie upratovačky to po vyučovaní hodili všetko do jedného vreca, vraj nebudú nosiť viac kvôli triedeniu. A ani sa týmto prístupom netajili.

Budem veľmi rada ak sa podelíte so svojimi skúsenosťami s recyklovaním, problémovými obalmi či surovinami, vašim osobným postojom či čímkoľvek čo súvisí s triedením odpadu.

V ďalších článkoch v tejto rubrike  sa budeme venovať zero-waste lifestylu, alebo teda životu bez odpadu a problémovému odpadu.  


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára